Selain daripada nasi kandar dan popia, pasembur (orang Penang sebut Pasembog-ada sebutan 'ain kat belakang) ialah satu lagi makanan istimewa Pulau Pinang. Kalau di KL atau tempat lain ia disebut Rojak. Pasembur Pulau Pinang ni kesedapannya terletak pada kuahnya yang di buat daripada keledek. Kalau pasembur kuahnya macam kuah kacang, tu bukanlah pasembur Pulau Pinang. Pasembur Pulau Pinang ni boleh dipilih sama ada yang biasa atau yang mahal . Bagi yang biasa ia terdiri daripada campuran cucur, tauhu(taukua), telur, kentang ,sengkuang dan timun. Bagi yang mahal bolehlah pilih sendiri cucur dan juga udang serta ketam.
Adakah pernah kita terfikir bagaimana makan pasembur yang ada ketam? Sebenarnya ketam goreng yang djual sekarang berbeza daripada ketam goreng pasembur yang dijual dahulu. Sepatutnya ketam yang digunakan adalah ketam lembek. Tahu apa ketam lembek? Ketam lembek bukannya ketam yang sudah tak elok seperti yang kita pernah makan di beberapa restoran. Orang Penang kata ketam yang tak elok itu ketam medak. Sebenarnya ketam lembek ialah ketam yang baru salin kulit. Ingat ketam selalu salin kulit ketika membesar....rujuk fakta sains...ketam dan udang mempunyai rangka luar tak sama seperti mamalia, manusia dan burung.Maknanya kita boleh makan ketam dengan kulit-kulitnya sekali sekiranya kita menggorengnya. Sekarang ni dengan laut tercemar bukan mudah nak cari ketam atau udang lembek. Jadi bolehlah kita bayangkan betapa sedap dan puasnya makan ketam dan udang lembek yang sudah di goreng!
Selain daripada pasembur, Pulau Pinang mempunyai jenis roti canai yang dibuat dalam bentuk dan rasa yang berbeza. Selain daripada roti canai, roti telur, roti sardin, disini ada roti tisu dan roti helikopter. Sebenarnya kedua-dua roti ini sama saja cuma bentuknya berbeza. Kedua-dua roti ini sebenarnya roti canai yang dicanai nipis dan dituang susu pekat diatasnya selain dari gula dan majerin. Cuba kita bayangkan kita mengeluarkan tisu dari kotak dengan sopan menggunakan 3 jari saja. Ada satu ketika ia akan berbentuk kon. Itulah bentuk roti tisu. Manakala roti helikopter berbentuk kipas helikopetr, dimana roti ini di gulung berbentuk kipas helikopter. Tapi rasanya tak ada bentuk kipas pun. Roti tisu dan helikopter ini biasanya tidak mengenyangkan. Hanya sesuai dijadikan snek saja atau sebagai sampingan bagi sarapan pagi.
Itulah sedikit sebanyak makanan mamak di Pulau Pinang yang di rasakan agak special.
Ingin belajar cara buat duit dengan menulis artikel? Klik di sini
Friday, January 21, 2011
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Popular Posts
-
Takua Rendang Kat mana nak dapat makanan Melayu di Pulau Pinang? Kena tahu tempat- tempat penempatan Melayulah. Walaupun kadangkala kit...
-
"Mak, kenapa depa nak mai Penang untuk bercuti? Best sangat ka Penang ni?," tanya anakku. "Banyak tempat menariklah kat situ...
-
Kali pertama saya terdengar tentang kopi Luwak ialah melalui rancangan pemgembaraan Chef Wan di TV9 baru-baru ni. Kopi luwak ni adalah seje...
-
Masjidil Haram dan Menara Jam Bumi Haramain...Nama yang di berikan kepada Makkah al Mukaramah dan Madinah al Munawarah. Saban tahun beg...
-
Sudah lama aku tidak menjejak kaki ke kawasan pergunungan ini. Walaupun perjalanan ke bukit Fraser memakan masa tidak sampai 2 jam, ketiadaa...
-
Baru baru ini dalam program Tanyalah Ustaz TV9, seorang pemanggil telefon telah menceritakan bagaimana seorang mualaf yang telah berpuluh-...
-
Raccooons- Pic Source: smashinglists.com Suatu hari ketika aku sedang berehat sambil menonton tv, tiba- tiba "prang!", bunyi k...
-
"Kelas fardhu ain? Nak belajar apa lagi? Kan kita dah belajar dulu," kata seorang sahabat. Kami berjumpa di masjid selepas so...
-
"Tadi Ati pi kat sekolah tu. Ada orang jual ABC kat bawah pokok. Ati teringin pula nak makan ais kepal. Lani mana ada orang jual ais ke...
No comments:
Post a Comment